zaterdag 15 januari 2011

Haarlem


26-09-2010 - De Haarlemse Kanovereninging was zo aardig haar terrein open te stellen voor het te water laten van onze boten. Na de toelichting over de route door vaarleider Jos vertrokken we over het Zuider Buitenspaarne, dat we moesten delen met talrijke roeiers en een enkel motorbootje. De mist was opgetrokken en een flauw zonnetje kwam af en toe door de wolken heen. Het gezelschap bestond uit zowel doorgewinterde als beginnende kanoƫrs, het tempo werd zoals het hoort aangepast aan de laatstgenoemden.
Bij Cruquius kwamen we in het zicht van het museumgemaal en theehuis. Een enkeling riep om koffie met gebak, maar die woorden verwaaiden in de noordenwind en we draaiden de Ringvaart op naar de Molenplas. Daar legden we aan voor de koffie en de door Hilde meegebrachte appeltaart ter gelegenheid van de rijke appeloogst in eigen tuin. Gebakken in een siliconen taartvorm, gesneden met een kunststof taartmes en gegeten van plastic bordjes; dit alles is materiaal dat blijft drijven, je moet ook overal aan denken als kanovaarder niet waar. Alleen de vorkjes nog…
We volgden nog een stuk de Ringvaart en kwamen daarna op de Buitenliede, langs het Fort Penningsveer dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam, ja we varen hier langs een stukje Werelderfgoed te vergelijken met de Chinese Muur!
Onder het bruggetje door kwamen we op de Mooie Nel, ook maar een naam want de omgeving vonden we niet bijzonder inspirerend met links de afvalwaterzuivering en afvalstort (omgetoverd tot een Teletubbie-landschap) en rechts jachthavens en industrie. In Spaarndam legden we aan voor een snack en een korte wandeling met uitleg door Eric over de route die het Rijnlandse boezemwater aflegt naar zee, terwijl Bart-Jan de boten bewaakte. Ton en Pauline wisselden van boot zodat Pauline ook eens kon ervaren hoe het is om van een hoge kade in een krap bemeten kuipje te schuiven. Dat ging goed mede dankzij twee paar armen die de boot rechtop hielden. Daarna ging het met de wind in de rug onder een stralende zon richting het centrum van Haarlem. Jos leidde de groep langs een smalle gracht door de binnenstad waar we volop de gelegenheid hadden de oude geveltjes te bewonderen voordat we weer terug waren bij het vertrekpunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten