maandag 27 februari 2012

Kager Plassen

26-02-2012 - Twee weken lang is het buitengebied het domein van schaatsers geweest. Het ijs is nu weg en er kan weer gevaren worden. Peter vaart in zijn nieuwe boot, een vuurrode zeekano, een dag eerder uit Wormer gehaald en nu klaar om te worden gedoopt. Alleen de champagne ontbreekt nog. De zwanen kijken verschrikt op, gewend als ze zijn aan de groene boot waar Peter altijd in zit.
Op de Does zijn we druk in gesprek en ongemerkt komen we zo in Hoogmade terecht. Daar keren we om en slaan bij de Doesmolen de Zuidzijdervaart in, een van de leukste vaarten in de omgeving. Peter wil zijn minimale doorvaarthoogte testen, dat doen we onder het voetbruggetje even voor Oud-Ade. Het lukt alleen door naast elkaar te varen en daarbij op elkaars boot te liggen en flink slagzij te maken. Bij de camping in Zevenhuizen is een stel aan het windsurfen, de man heeft daar duidelijk meer ervaring mee dan de vrouw en de goedbedoelde adviezen komen op mij nogal dwingend en arrogant over. Hier wordt een relatie op de proef gesteld!

Op de Kager Plassen is het rustig, een zwak windje, vrijwel geen golven en op een enkele zeilboot na geen watersporters. Langs het theehuisje in Warmond (foto) gaat het verder naar de Zijl en de Dwarswetering. Tegen half vijf zijn we terug in de Doeshaven en laat Peter zien dat hij zijn boot zonder hulp op de één na hoogste plank kan tillen.
(foto: René Hoeflaak)