zondag 18 december 2011

Braassemermeer

18-12-2011 - Na 2 dagen bijna onafgebroken regen belooft het ook vandaag weer een natte dag te worden. Maar ik verwacht dat het tussen de buien droog zal zijn, en het meeste water valt ernaast. Net wanneer ik denk dat ik wel de enige kanovaarder zal zijn in de wijde omtrek, zie ik op de Oude Rijn een peddelaar mijn kant op komen. Het is Peter, die vanuit de Doeshaven op weg is naar de Kaag. We wensen elkaar een goede tocht met goed weer, wetende dat dat laatste ijdele hoop is maar aan de andere kant zeg ik graag: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Met een neopreen pak aan is het niet koud, warm zelfs en daarom zou ik het liever thuis laten. Maar de veiligheid vereist dat je het, in het onwaarschijnlijke geval van omslaan, in koud water lang genoeg moet uithouden om de kant te kunnen bereiken, dus houd ik het toch maar aan.
Op de Wijde Aa staat een stevige wind uit het Noordwesten. Dikke wolkenpartijen in alle grijstinten jagen mijn kant op. Het blijft bij een enkel buitje en wanneer ik op de Braassemermeer kom schijnt zelfs de zon. De wind is vrijwel weggevallen, jammer voor de zeiljachten die ik in een lange rij een parcours zie afleggen. Ik koers aan op Rijnsaterwoude en de Leidse Vaart. Achter me zie ik een muur van inktzwarte wolken met hier en daar een bliksemflits. Ik schat in dat dat boven de Kaag is, op het moment dat Peter daar ongeveer moet zijn. Wanneer ik in Langeraar kom wordt het aardedonker, de wind steekt op en omdat het onweer nu vlakbij is besluit ik om op de kant te klimmen en onder het overhellende dak van een bedrijfsgebouw te schuilen. Het onweer trekt voorbij en ik kan weer verder. Na de Vijfgatenbrug ga ik het Aarkanaal op en word ik getrekteerd op hagel die overgaat in sneeuw, of iets ertussenin, het zijn geen harde korrels en ook geen echte vlokken.
Het duurt maar kort en even later trekken de wolken weer voorbij. Onder een felle zon kom ik bij Gouwesluis op de Oude Rijn. Ik heb nu de wind tegen. Met de zon erbij en niet al te veel golfslag is het goed te doen. Het is gewoon stug doorvaren naar Leiden, waar ik kort na zonsondergang aankom.
Zie ook de blog van Peter.

zondag 4 december 2011

Linschotenroute

30-11-2011 - Mijn favoriete instapplaats bij de Waaiersluis in Gouda is afgesloten vanwege de slechte staat van de oeverwal. Ik rijd een stukje verder naar het gemaal Stein om bij zonsopkomst te water te gaan. In Oudewater is de markt in volle gang, bij de sluis draag ik over naar de Lange Linschoten. In Linschoten sla ik rechtsaf de Montfoortse Vaart op. Een hengelaar waarschwt me dat zijn vislijn onder de brug ligt, behoedzaam stuur ik om de dobber heen. In Montfoort moet weer worden overgedragen, ook hier is een sluisje dat in de winter wel niet bediend zal worden, ook hier is een goede kanosteiger aan beide kanten.
Ik eet mijn boterhammen en begin daarna aan de terugtocht over de Hollandse IJssel met de wind tegen. Om half drie ben ik terug in Stein om weer op de kant te klimmen.

Nieuwkoopse Plassen

23-11-2011 - Ik stap bij de Alphense Kanovereniging in de boot en vaar langs de Grote Wetering in de richting van de plassen. Het is hier doodstil, de lage zon komt net boven de mist uit terwijl de molens onzichtbaar zijn. Bij de Ziende is een goede kanosteiger en ik volg de bordjes naar Nieuwkoop. De Zuideinderplas is totaal in mist gehuld, de overkant is niet te zien. Ik heb een kompas bij me maar vertrouw voor de vaarrichting op de zon die door de mist heen prikt. Ik kom precies bij de Kwakelbrug uit en vervolg mijn weg door de smalle vaart ten zuiden van de plassen. Via een doolhof van smalle en bredere sloten kom ik op de Maarten Frekenwei en daarna op de Noordeinderplas die ik schuin oversteek naar Nieuwkoop. De mist is opgetrokken en met goed zicht vaar ik terug naar Alphen.

Oude dorpen

16-11-2011 - Het heeft vannacht gevroren, de smalle slootjes zijn dichtgevroren maar ik ga er van uit dat de grotere wateren nog wel bevaarbaar zijn. Bij Zwammerdam ga ik de Oude Rijn op, richting Bodegraven. Daar ga ik een smalle vaart in die eindigt bij een gemaal. Er is een prima kanosteiger die het overdragen gemkkelijk maakt. Ik kom nu op de Oude Dorpenroute door Oud-Bodegraven en Oud-Reeuwijk. Bij twee bruggetjes moet ik overdragen, de rest is hoog genoeg om varend te passeren. De doorgang onder de A12 is smal, laag en 100 meter lang met een korte onderbreking in het midden, geen prettig idee voor claustrofobisch aangelegde kanovaarders.
Daarna volgt een brede vaart die, da's even schrikken, dichtgevroeren is. De boeg van mijn boot hangt boven het oppervlak in plaats van er doorheen te snijden; bij golven is dat een nadeel maar nu is het een voordeel. Het ijs schuift onder de boot door en breekt gemakkelijk. Ook de peddels krijg ik zonder moeite door het 2 mm dikke ijs heen maar het kan nooit goed zijn voor de bladen. Dat wordt straks weer schuren en lakken om de schade te herstellen.
Na Oud-Reeuwijk volgt een heel stil stukje door de polder, daarna ben ik weer terug bij het gemaal om over te dragen naar Bodegraven en mijn weg langs de Oude Rijn te vervolgen.

Westland

12-11-2011 - In oktober volgde ik de Gantel van Kwintsheul tot Poeldijk en sloeg toen af naar Naaldwijk, deze keer vaar ik rechdoor naar 's-Gravezande. Op de Plas van Alle Winden mag niet gevaren worden, de toegang is afgesloten met een stevige balk. Bij de Oranjesluis ga ik linksaf het Zwethkanaal op. Met een boogje om De Lier heen kom ik in Schipluiden, waarna het nog een uurtje over de Gaag terug naar Delft is.