donderdag 27 oktober 2011

Westland

23-10-2011 - In het donker duw ik af van de kade langs de Schie in Delft en vaar de Kerstanje Wetering op richting Den Hoorn. Na een uurtje komt de zon op, ik ben dan op de Zweth en ga rechtsaf langs een kaarsrecht kanaal naar Kwintsheul. Daar kom ik op de Gantel, een riviertje dat door het hele Westland stroomt en Kwintsheul verbindt met Poeldijk, Monster en ’s-Gravezande. Na Poeldijk ga ik een zijkanaaltje in, langs Honselersdijk en Naaldwijk. Ik kom langs de Flora Holland in Naaldwijk, het veilingcomplex waar de producten van heel het Westland worden verhandeld. Voorbij Naaldwijk kom ik weer op de Gantel en even later op de kruising bij de Oranjesluis. Hier besluit ik om het Oranjekanaal op te varen en een kijkje te nemen bij de Nieuwe Waterweg. Helaas, het Gemaal Westland is omgeven door hoge hekken en ook de spoorlijn naar Hoek van Holland vormt een barrière. Dus terug naar de Oranjesluis en vervolgens rechtsaf richting Maasdijk en Maassluis, langs de Gaag met een aantal lage bruggetjes kom ik in Schipluiden en dan is het nog een uurtje tot het startpunt op de Schie in Delft.
(foto: café Rust Wat bij Maasdijk, door Valerio82/Panoramio)

maandag 17 oktober 2011

Kromme Mijdrechtroute

15-10-2011 - De eerste zonnestralen strijken over het water wanneer ik tegen half negen de Noordeinderplas oversteek. Ik vaar een smalle kreek in terwijl ik achter me een motorbootje hoor naderen. Na een sanitaire stop zit ik net weer in de boot wanneer ik een afgrijselijk gekraak hoor: de boot van de rietsnijders heeft met zijn lading – de rietsnijmachine – het bordje (o ironie) alleen voor kano’s geramd, de machine dreigt nu van het dek te glijden. Ik klim op de kant en grijp samen met een van de mannen, die van boord is gegaan, de machine vast om hem terug op het dek te duwen. Op mijn lippen ligt een sarcastische opmerking maar ik houd me in.
Via meer smalle kreekjes en de Vliet bereik ik Slikkendam waar ik bij de sluis overdraag. De volgende hindernis is de Kollenbrug (foto) waar de scheepvaart tussen 1 september en 1 mei is gestremd vanwege werkzaamheden. De brug wordt niet bediend maar een kano kan er gewoon onderdoor (50 cm), ook onder de tijdelijke brug die nog in aanbouw is. Op de Kromme Mijdrecht hoef ik niet lang te zoeken naar de overdraagplaats, er staat een bordje van de Kromme Mijdrechtroute. Het is 50 meter lopen en ik houd een korte pauze voordat ik de sloot op vaar, volgens de peilschaal op 2,35 meter onder NAP. Langs de Heinoomsvaart kom ik in Wilnis, daarna volgt Mijdrecht en de Kerkvaart naar de Pondskoekersluis. Daar ontmoet ik een groepje kanovaarders die in de kampeerboerderij De Hoef logeren. Het is warm geworden, terwijl vanmorgen de rijp op de velden stond. Langs de Kromme Mijdrecht ben ik in ruim een uur weer bij de Kollenbrug en vervolg ik mijn weg terug naar de Noordeinderplas.
(foto: Zuid-Holland, bediening bruggen en sluizen)

dinsdag 4 oktober 2011

Lek en Merwede

29-09-2011 - Gorinchem is net even te ver voor één dag, daarom trek ik er twee dagen voor uit en neem mijn tentje mee. Er wordt zonnig en warm weer voorspeld dus dat wordt genieten. In Gouda ga ik te water, ik vaar langs de Hollandsche IJssel en de Vlist naar Schoonhoven. Omdat de boot met kampeerspullen nogal zwaar is, neem ik niet de moeite om het korte stukje van de Singel tot de trap bij het stadhuis te varen maar loop meteen door naar de Veerhaven. Na een half uurtje op de Lek moet ik dan toch, in het industriehaventje bij Groot Ammers, de zware boot langs een trap omhoog tillen. Dat gaat goed, ik hoef niet te wachten tot er iemand langskomt om te helpen tillen.
Het wordt echt warm in de Alblasserwaard, te warm om mijn nieuwe zwemvest te dragen. In Giessenburg leg ik aan voor boodschappen, dan vaar ik langs de Giessen in de hoop op een vrije doorgang naar de Merwede. Helaas de Damsluis in Giessendam is gesloten en de sluiswachter is nergens te bekennen. Tillen en lopen dus maar. De kaden aan de andere kant zijn of te hoog of privéterrein, ik loop door naar de Peulensluis waar ik netjes word geschut naar de Merwede.
Zoals te verwachten heb ik tegenstroom op weg naar Gorinchem. Toch kom ik goed vooruit, door zoveel mogelijk het stilstaande water tussen de kribben te benutten; alleen om de kribben voorbij te komen moet ik wat extra kracht zetten en sturen om op koers te blijven. Op het punt waar de Boven Merwede splitst in Beneden Merwede en Nieuwe Merwede staat een verraderlijke stroming, maar ook hier kom ik zonder problemen voorbij. Ik vaar langs Gorinchem en zoek dan een strandje, op de zuidoever, om mijn tent op te zetten. Tot zonsondergang blijft het warm, wanneer het donker is ga ik mijn tent in.

Bij het eerste licht breek ik mijn tent af en nog voor de zon op is vaar ik een kreek in die uitkomt op het Oudendijksche Gat, een oude rivierloop tussen Woudrichem en Sleeuwijk die het terrein is van vele soorten watervogels. Daarna breng ik een bezoek aan het oude vestingstadje Woudrichem aan de oevers van de Merwede en de Afgedamde Maas. Ik maak een wandeling door het stadje en ben blij verrast dat hier in de Kerkstraat nog een ANWB bord staat met het oude logo, een fietswiel met vleugels, uit de tijd dat de ANWB nog een wielrijdersclub was (mooi in beeld op Google Streetview). Ik steek de Afgedamde Maas over en loop naar Slot Loevestein. Het kasteel baadt in het vroege ochtendlicht, het is nog stil en ik ben de eerste bezoeker.

Van Woudrichem steek ik de Merwede over naar Gorinchem en wacht voor de Lingesluis. Geen sluiswachter te bekennen, er is geen bel, camera of andere voorziening om de aandacht te trekken en zelfs geen telefoonnummer op de tabel met openingstijden. Dus vaar ik naar het strandje en trek daar mijn boot naar de sluiskade, waar ik langs een trap afdaal naar een steiger. Dat is dan wel weer goed geregeld. Volgende keer toch maar telefoonnummers van de te passeren sluizen noteren, zo neem ik me voor.
De Linge stroomt dwars door het centrum van Gorinchem en na een uurtje kom ik voorbij de plaats Arkel op het Merwedekanaal. Ik had hier nogal wat beroepsvaart verwacht, het is een belangrijke verbinding tussen Gorinchem en Utrecht maar ik ben alleen. Ook geen plezierjachten, die volgen de Linge. In Meerkerk ga ik onder een vaste lage brug de Oude Zederik op, een mooi en stil natuurgebied. Alleen waar de A27 het gebied kruist, is tot een kilometer van de weg de stilte ver te zoeken. De Oude Zederik loopt dood tegen de Lek in het dorp met de hoopgevende naam Sluis. Helaas geen sluis te zien en de oevers zijn hier privéterrein dus ik trek ruim voor het dorp mijn boot op de kant om naar Ameide te lopen. Daar is een veerhaventje en een trailerhelling waar ik te water ga.
Het is warm geworden en hoewel het weekend nog niet is begonnen zijn de meeste strandjes langs de Lek bezet met zonaanbidders. Wanneer ik oververhit dreig te raken trek ik mijn boot op een strandje en neem een duik. Dan vaar ik door naar Schoonhoven en daar ga ik op zoek naar iets te drinken, ik ben uitgedroogd. Een deel van de Vlist is dichtgegroeid met kroos en waterplanten, het is hard werken om vooruit te komen. Dan nog een stukje langs de Hollandsche IJssel en ik ben weer terug bij het startpunt, de Waaiersluis in Gouda.